10 apr 2021 Blog

Het belang van slaap

Slapen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een hond. Het is, net als bij mensen, bepalend voor zijn of haar functioneren.

Een hond verwerkt in zijn slaap alle prikkels die hij gedurende de dag ontvangen heeft. Je hebt het vast al eens gezien: je hond slaapt en begint ineens te piepen, te rennen of te blaffen. Jouw hond is dan druk bezig met het verwerken van alle prikkels. Naast prikkelverwerking, zorgt slaap er ook voor dat het stressniveau van de hond afneemt en het lichaam tot rust kan komen.

Hoeveel slaap? 

Honden zijn echte langslapers. Zij slapen vaker en langer dan mensen en brengen vaak meer dan de helft van de dag slapend door. Hoeveel slaap een hond nodig heeft om goed te kunnen functioneren, is afhankelijk van de leeftijd en in sommige gevallen ook afhankelijk van het ras (groot of klein).

Een puppy slaapt, tot de leeftijd van 6 maanden, zo’n 18-20 uur per dag. Zoveel? Ja, zoveel.

Een jonge hond, vanaf 6 maanden, slaapt zo’n 16-18 uur per dag. Een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-16 uur per dag. Vaak zie je dat oudere honden wat meer slaap nodig hebben.

Gevolgen te weinig slaap

Een veel voorkomende misvatting is dat mensen denken dat hun puppy of puber nou eenmaal heel erg druk is. Hierdoor gaan ze nog meer ondernemen, om de hond “moe te maken”. Vaak zie je echter, dat wanneer de puppy ineens niet meer luistert, erg druk en bijterig wordt, er eigenlijk sprake is van (over)vermoeidheid. Tijd voor een dutje dus!

Slaapgebrek bij honden kan voor zowel eigenaar als hond verstrekkende gevolgen hebben. Slaap heeft namelijk invloed op het leervermogen, de concentratie, het geheugen en de prestatie. Honden die te weinig slapen, gaan vaak reageren op elke prikkel en hebben weinig concentratie. Ze zitten snel hoog in hun frustratie en ogen vaak “hyperactief”. Herken jij jouw hond hierin? Probeer eens wat meer rust- en slaapmomenten in te brengen in de dagindeling van je hond.

Wat kun je doen om jouw hond goed te laten slapen? 

Zorg ervoor dat jouw hond zich kan terugtrekken naar een rustige omgeving. Een bench en/of hondenmand, waar niemand hem lastig valt. Heb je drukke, rondrennende kinderen in huis? Plaats de bench op een plek waar de kinderen niet komen of leg een dekentje over de bench neer.

Sommige honden slapen graag in de omgeving van hun eigenaar, andere honden zoeken meer de rust op. Kijk waar de behoefte ligt van jouw hond en voorzie hem hierin.

Het is voor sommige honden erg lastig om direct na een wandeling of na het spelen te gaan slapen. Het knopje staat als het ware nog volledig “aan”. Geef je hond de kans om even af te schakelen alvorens hij gaat slapen. Dit kun je doen door hem iets te geven waar hij op kan kauwen of door even lekker met hem te knuffelen.

Conclusie

Heb jij een hyperactieve hond, die op elke prikkel reageert? Ga eens voor jezelf na of jouw hond wel voldoende kans krijgt om zijn prikkels te verwerken.

Gaat jouw hond niet uit zichzelf slapen? Help hem hierbij!